Bringing library into vestibule
Our solution solves the dual challenge of improving circulation between the vestibule and campus, as well as between the vestibule and library, by allowing the vestibule and library to overlap. We removed an existing demising brick wall, and taking inspiration from the Laurentian Library in Florence, brought the library into the vestibule by way of a dynamic ramp that pours into this previously underutilized space. No longer simply a threshold, the vestibule is now a space where students study, relax, and socialize. A series of terraced benches activate the vestibule and provide access to a communal library table and computer terminals located at the summit. The ramp then ushers students into the main library which is divided into two activity zones differentiated by color and materials.
Princeton University Julian Street Library by Joel Sanders
New media: 24/7 wired space to study and socialise

Princeton University Julian Street Library by Joel Sanders
As students transition from reading a book to working on their laptop, study postures change, requiring different levels of focus, lengths of time, and degrees of engagement with other students. Our design provides various options – banquettes, tables and work stations – allowing individuals to transition easily from relaxed, passive postures (while reading or watching material for the first time) to more alert postures (while actively processing material and producing original work).
Teal bookcases carved into the walls display the original Julian Street book collection donated to Princeton University in 1962. Built within these bookcases, birch-lined cabinets house computers and music recording equipment so that students have access to old and new media as they work.
Princeton University Julian Street Library by Joel Sanders
An electronic communal media table provides an interactive forum where students of Wilson College can exchange information with other students working in the vestibule and library, as well as remote locations on campus. Concealed within the ceiling, a projector displays an interactive image on the table below where students may post events on a community billboard, search the original Julian Street book collection, and engage in social networking.
Mobile furniture and sliding panels allow the space to be easily reconfigured so that it may accommodate various events – from studying to dining and partying.